Δύο χρόνια μετά τον σεισμό, η αθλιότητα των “πολιτευτάδων” έχει αφήσει δεκάδες πολίτες στους οικίσκους, στο κρύο και στις λάσπες

Δύο χρόνια μετά τον σεισμό, η αθλιότητα των “πολιτευτάδων” έχει αφήσει δεκάδες πολίτες στους οικίσκους, στο κρύο και στις λάσπες

Περιοδεία του Νίκου Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και των Βασίλη Κόκκαλη, Άννας Βαγενά και Σάκη Παπαδόπουλου, βουλευτών του κόμματος, στις σεισμόπληκτες περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων

Περιοδεία στις περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων, που επλήγησαν από τον σεισμό τον Μάρτιο του 2021, πραγματοποίησε ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη και Άννα Βαγενά, τον βουλευτή Τρικάλων, Σάκη Παπαδόπουλο, τους πρώην βουλευτές Τρικάλων, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστο Σιμορέλη και στελέχη του κόμματος στις δύο περιοχές.

Ο Νίκος Παππάς, που βρέθηκε στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας για τέταρτη φορά από την επομένη του σεισμού, διαπίστωσε ότι από τότε δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι παραμένουν για δεύτερο χειμώνα στους μικρούς και κρύους οικίσκους, σε πρόχειρους συνοικισμούς μέσα στις λάσπες και χωρίς τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές. Η δε εικόνα στα χωριά με τα –ακόμα και σήμερα- πληγωμένα κτίσματα, σπίτια και καταστήματα, είναι αποκαρδιωτική.

Οι πολίτες είναι εξαντλημένοι αλλά και οργισμένοι με τις υποσχέσεις που έλαβαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο έχει λάβει μέτρα – ασπιρίνες που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες εκ νέου ανέγερσης ή επιδιόρθωσης των κατοικιών, αλλά καθυστερεί και τις σχετικές διαδικασίες, σε μια εξέλιξη που αν δεν οφείλεται στη διοικητική ανεπάρκεια υποκρύπτει πολιτικές/προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ίδια είναι η κατάσταση και στα χωριά των Τρικάλων, Ζάρκο και Πηνειάδα, όπου οι πολίτες αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με την απόγνωση και την απογοήτευση να κυριαρχούν.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποδέχθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και πολίτες, οι οποίοι, αφού ευχαρίστησαν για την επίσκεψη, ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών καθώς υφίστανται πλέον «θέματα επιβίωσης», και την περαιτέρω πίεση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Δύο χρόνια περίπου μετά τον καταστροφικό σεισμό και παρά τα ψέματα των κυβερνητικών, δεκάδες πολίτες παραμένουν στους οικίσκους. Δύο χρόνια περίπου μετά ο εμπαιγμός ότι μπορεί να ανακατασκευάσεις μια κατοικία με 800 ευρώ ανά τετρ. μ., αντί να καταλαγιάζει και να οδηγεί σε αναπροσαρμογή του ποσού της αποζημίωσης, παραμένει. Δύο χρόνια περίπου μετά, οι τράπεζες δεν έχουν δημιουργήσει, μαζί με την Πολιτεία, τα κατάλληλα τραπεζικά προϊόντα που θα είναι συμβατά με τις αποφασισμένες ενισχύσεις και οι κάτοικοι λαμβάνουν απαντήσεις όπως ότι “δεν υπάρχει ενημέρωση”. Φοβάμαι ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο το οποίο πηγάζει από διοικητική ανεπάρκεια. Φοβάμαι ότι εδώ πρόκειται για τα αποτελέσματα της κουτοπονηριάς και της αθλιότητας “πολιτευτάδων”, οι οποίοι ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν προεκλογικά την κατάσταση που οι ίδιοι διαμόρφωσαν με την απραξία τους. Είναι απάνθρωπο, εν έτει 2022, να συναντάμε τόσο ανθρώπινο πόνο. Στη σπατάλη των δισεκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την πανδημία, δεν βρέθηκαν λίγα παραπάνω χρήματα για αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Βασίλης Κόκκαλης, από την πλευρά του, δήλωσε: «Το Δαμάσι είναι το κέντρο μιας σπουδαίας παραγωγής, η οποία όμως, δυστυχώς, έχει πληγεί πολύ άσχημα. Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη νομοθεσία και να δώσει προτεραιότητα στους σεισμόπληκτους όσον αφορά τις καταβολές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Δεύτερον, η ραγδαία πτώση της παραγωγής του σταφυλιού έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση το εισόδημα των αγροτών, με την κυβέρνηση να μη θέλει να τους αποζημιώσει από τα διαθέσιμα εθνικά ή και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Ν.Δ. αδιαφορεί πλήρως για τον πρωτογενή τομέα. Εκτός από τον σεισμό, οι αγρότες της περιοχής, οι σταφυλοπαραγωγοί έχουν χτυπηθεί και από τα καιρικά φαινόμενα και από την ουκρανική κρίση και από τον κορωνοϊό και η κυβέρνηση απλώς μοιράζει ψίχουλα».

Η Άννα Βαγενά μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εδώ και τόσους μήνες, είτε στους καύσωνες του καλοκαιριού είτε στα κρύα του χειμώνα. «Η κατάσταση είναι ντροπιαστική. Δυστυχώς, δεν έγινε άλλη δωρεά για να ξαναδούμε τον κ. Μητσοτάκη να έρχεται και να εγκαινιάζει κάτι που έγινε με ξένα λεφτά. Η αλήθεια είναι πως τα χρήματα της Πολιτείας δεν πάνε σε όσους έχουν πληγεί, πάνε αλλού. Παραμένουμε κοντά στους πολίτες, δική μας στόχευση είναι αυτό που λέει το σύνθημά μας για Δικαιοσύνη Παντού, γιατί την ανάγκη για δικαιοσύνη την αισθανόμαστε, δεν παίζουμε θέατρο. Σύντομα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αποδείξει ποιες είναι οι αρχές και ποιες οι προτεραιότητές μας», επεσήμανε η ίδια.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε για μια ακόμα φορά, μαζί με τον Νίκο Παππά, τους βουλευτές των νομών Λάρισας και Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πολλά στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, τους οικισμούς των σεισμόπληκτων χωριών των δήμων Τυρνάβου (Μεσοχώρι – Δαμάσι) και Φαρκαδόνας (Πηνειάδα – Ζάρκο). Διαπιστώσαμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο στεγαστικής αποκατάστασης και αποζημίωσης των σεισμοπαθών είναι εμπαιγμός. Οι σεισμοπαθείς των οποίων οι κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ότι είναι κατεδαφιστέες διαμένουν σε κοντέινερς με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και οι επιχειρηματίες που είδαν τα καταστήματά τους να είναι ουσιαστικά κατεδαφιστέα δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση. Η κυβερνητική επιχορήγηση δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν για τη συμμετοχή με το 20%. Πολλοί από τους σεισμοπαθείς δεν έχουν λάβει την αποζημίωση για την οικοσκευή, που δικαιούνται. Απαιτούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει τον εμπαιγμό τους, ενώ μιλά για στεγαστικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Οι πόροι που μπορεί να εξασφαλίσει μπορούν να βρεθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και από εθνικό πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα φέρουμε το ζήτημα αυτό στη βουλή».

Μείνετε ενημερωμένοι

Δικτυωνόμαστε