Αν συνεχίσουν με τη θεωρία των δύο άκρων, σύντομα θα μοιάζουν ανατριχιαστικά με το «τέρας»

Αν συνεχίσουν με τη θεωρία των δύο άκρων, σύντομα θα μοιάζουν ανατριχιαστικά με το «τέρας»

Άρθρο του βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, στο Debater.gr

Η θεωρία των δύο άκρων αποτελεί διαχρονικό καταφύγιο της δεξιάς παράταξης.

Την εργαλειοποιεί ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια με στόχο την απομόνωση της αριστεράς αλλά και την κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, η θεωρία αυτή έχει ανασυρθεί με αφορμή τα επεισόδια στη Σταυρούπολη. Έχει μπει στην προθήκη της νεοδημοκρατικής προπαγάνδας, με σκοπό τη διαφυγή από τα εξόφθαλμα αδιέξοδα της πανδημίας, της ακρίβειας και των εθνικών θεμάτων.

Οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη χαϊδεύουν το ακροδεξιό ακροατήριο, ξεπλένουν φασιστικές ομάδες, υποκρίνονται ότι δεν βλέπουν σβάστικες και ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Σε αυτή την εξοργιστική ανοχή εδράζεται και η πύκνωση της δράσης αυτών των τραμπούκικων φασιστικών ομάδων το τελευταίο διάστημα.

Η σχετικοποίηση είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Δεν υπάρχουν δύο άκρα με ταραξίες, όπως ισχυρίζονται οι -έχοντες μακρά θητεία στην ακροδεξιά- «μεγαλομέτοχοι» της Ν.Δ.

Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος ανάμεσα στις φασιστικές ομάδες με τους αγκυλωτούς σταυρούς, τα στιλέτα και τα λοστάρια από τη μία, και την κοινωνία, το αντιφασιστικό κίνημα, την οργανωμένη Πολιτεία, την ίδια τη δημοκρατία από την άλλη.

Η στρατηγικά μελετημένη εμμονή των στελεχών της Ν.Δ. να «καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται», όταν σχολιάζουν τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, ξεπλένει τις ακροδεξιές πρακτικές και τον ρατσιστικό λόγο.

Επιχειρεί να επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο στις εποχές, όπου η Χρυσή Αυγή δεν είχε καταδικαστεί, δρούσε ανεξέλεγκτα στις λαϊκές γειτονιές, τραμπουκίζοντας και σφάζοντας, ενώ συγκεκριμένα μέσα Ενημέρωσης την παρουσίαζαν περίπου ως «φιλανθρωπική οργάνωση», που περνάει τις γιαγιάδες στο απέναντι πεζοδρόμιο και τις προστατεύει όταν κάνουν αναλήψεις από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών των τραπεζών.

Επιχειρεί να γυρίσει σε εποχές όπου κυριαρχούσαν ο φόβος, οι επιθέσεις, το αίμα.

Οι δυνάμεις του μίσους και του ρατσισμού βρίσκουν εύφορο έδαφος στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τη μεγάλη κοινωνική ένταση. Στα αδιέξοδα της νεολαίας και την αδυναμία χειραφέτησης. Στο δυσβάσταχτο κύμα της ακρίβειας, την ανεργία, την επισφάλεια.

Και εκτός από το εύφορο έδαφος των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων, βρίσκουν και ιδεολογικό λίπασμα από σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ.

Στελέχη τα οποία πορεύτηκαν δίπλα δίπλα με τους Χρυσαυγίτες, με τα ίδια συνθήματα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Στελέχη τα οποία συστηματικά αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ρατσιστικά στερεότυπα ακόμα και για παιδάκια προσχολικής ηλικίας που βρέθηκαν στη χώρα μας επειδή η δική τους βασανίζεται από καταστροφή και πόλεμο.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι δευτερεύουσες. Δεν έχουν στιγμιαία αποτελέσματα, αλλά διαρκή.

Κανονικοποιούν και επιχειρούν να τοποθετήσουν στο φάσμα της «απλής λογικής» ιδέες αποκρουστικές και ακραίες.

Ιδέες οι οποίες όταν έγιναν υλική δύναμη έφεραν την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού, στις πιο καταστροφικές στιγμές της, στο έρεβος.

Ιδέες που κινητοποίησαν τις δυνάμεις του κατακτητή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και προκάλεσαν την ελληνική τραγωδία της κατοχής.

Η σημερινή Ν.Δ. επιλέγει την ίδια τακτική με αυτή της Ν.Δ. του Σαμαρά, η οποία, όταν άρχισε να ανεβαίνει εκλογικά η Χρυσή Αυγή, επετέθη στους φορείς των ακροδεξιών απόψεων αλλά όχι στις ίδιες τις απόψεις, τις οποίες κανονικοποίησε στον δημόσιο διάλογο.

Και πλέον γίνεται επίκαιρη η υποχρέωση των προοδευτικών και αριστερών πολιτών και δυνάμεων να τσακίσουν τα εγκληματικά ακροδεξιά στοιχεία, να διαδώσουν και να επιβάλλουν την άποψη πως το «φίδι δεν το χαϊδεύεις».

Για τον λαό μας δεν υπάρχει μεσαίος χώρος ανάμεσα στα ναζιστικά πολυβόλα και τους εκτελεσμένους της Καισαριανής.

Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος ανάμεσα στη Βέρμαχτ και τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο.

Όποιος τον αναζητά κάνει πολιτικό έγκλημα. Και αν συνεχίσει, πολύ σύντομα, θα μοιάζει ανατριχιαστικά με το «τέρας».

Αυτό είναι πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πρόβλημα για τη δημοκρατία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Δικτυωνόμαστε

Search