Άρθρο του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Βήμα της Κυριακής
Εδώ και έναν χρόνο, η Ελλάδα είναι είτε πρώτη είτε δεύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον πληθωρισμό τροφίμων. Η ακρίβεια επιμένει. Η κυβέρνηση εμμένει.
Δεν αξιοποιεί τις -προ δύο ετών- προτάσεις της Κομισιόν για μείωση των έμμεσων φόρων.
Δεν ακολουθεί το παράδειγμα χωρών, όπως της Κύπρου και της Πορτογαλίας, που μηδένισαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και έριξαν τον πληθωρισμό τροφίμων στο 1,2% και στο 0,3%, αντίστοιχα.
Δεν διανέμει τα υπερπλεονάσματα των 4 και πλέον δισ. ευρώ (2022-2023) και δεν ανοίγει αυτή τη συζήτηση ούτε υπό το φως της πορείας του προϋπολογισμού στο τετράμηνο όταν τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2 δισ.
Η άρνηση μείωσης του ΦΠΑ για την κυβέρνηση είναι παντός δημοσιονομικού καιρού. Ακόμα και υπό συνθήκες θετικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, επέμεινε. Απέδειξε ότι η συζήτηση περί δημοσιονομικών είναι πρόφαση.
Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι οι έμμεσοι φόροι δεν μειώνονται για να αιμοδοτείται ο προϋπολογισμός. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα μειωθεί για να μην ενθαρρυνθεί η κατανάλωση. Τι σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις;
Ότι όποια και να ήταν η πορεία των δημοσιονομικών, ότι ακόμα και αν η αντιπολίτευση και το ΓΛΚ αποδείξουν ότι είναι εφικτή η μείωση, οι έμμεσοι φόροι δεν θα μειώνονται.
Έτσι, όμως, προκαλεί κόστος και στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία. Η μείωση του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατά 10% σε έναν χρόνο, έφερε μείωση και της δραστηριότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Από το χωράφι στο ράφι. Οι επιπτώσεις στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα είναι μεγάλες.
Στην ακρίβεια, λοιπόν, συγκρούονται δύο στρατηγικές.
Από τη μία πλευρά είναι αυτή της Ν.Δ., που δεν μειώνει έμμεσους φόρους, δεν ακουμπά τα υπερκέρδη, δεν διανέμει τα υπερπλεονάσματα.
Από την άλλη, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που προκρίνεται και από την Κομισιόν από το 2022 και η οποία προβλέπει μείωση του ΦΠΑ και μηδενισμό του στα βασικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ, φορολόγηση των υπερκερδών και αξιοποίηση των υπερεσόδων.