Image

Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καισαριανή.

Εντάχθηκε στη νεολαία του Συνασπισμού το 1993 της οποίας και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.
Σπούδασε και εργάστηκε στη Σκωτία όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στα Οικονομικά.

Το 2008 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα Οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης από το Strathclyde University στη Γλασκώβη. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander ενώ συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στην Βρετανία, στο πεδίο μακροοικονομικών και δημογραφικής πολιτικής.

Από το 2008 εκτελούσε χρέη Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Περιφέρεια της Αθήνας όπου και εξελέγη.

Στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015, υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Περιφέρεια της Αθήνας όπου και εξελέγη.

Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2015 και από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως το Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας. Από τον Νοέμβριο του 2016 ως εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 διετέλεσε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στις Εθνικές Εκλογές του Ιουλίου 2019, του Μαΐου και Ιουνίου 2023 εξελέγη πρώτος σε ψήφους Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εκλογική περιφέρεια του Β3ʼ Νότιου Τομέα Αθηνών.

Από τον Ιούλιο του 2019 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 διετέλεσε Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2023 ήταν τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών. Μετά τις εκλογές του 2023, εξελέγη από την Κ.Ο. του κόμματος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανέλαβε και Τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στις 27 Αυγούστου 2024 εξελέγη Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά από πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, προέδρου του κόμματος, η οποία υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Έργο Νίκου Παππά: (υπουργός Επικρατείας από 1/2015 ως 11/2016 και υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης από 11/2016 ως 7/2019)

-Επαναλειτουργία ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2015. Είχε προηγηθεί το μαύρο Σαμαρα τον Ιούνιο 2013.

-Χορήγηση Τηλεοπτικών αδειών. Εξασφάλισε για το δημόσιο 250 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών για 10 χρόνια. Εισέπραξε 140 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαφήμισης, 40 εκατ. ευρώ από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, ενώ αναμένετο να εισπραχθούν 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης. Πόσα που δεν είχαν ψηφιστεί, αλλά δεν είχαν εισπραχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

-Με το πλαφόν των 400 εργαζόμενων ανά κανάλι αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας από 2.400 το 2015 (ιδιωτικά κανάλια και ΝΕΡΙΤ) σε 5.300 το 2019 (ιδιωτικά κανάλια και ΕΡΤ)

-Καθολική τηλεοπτική κάλυψη για να φτάσει το τηλεοπτικό σήμα και σε περιοχές που είχε αποκλείσει η Digea. Το πρόγραμμα αφορούσε 3.500 «λευκές περιοχές» και 164.000 νοικοκυριά (ή 500.000 πολίτες).

-Ενίσχυση οπτικοακουστικής παραγωγής - ίδρυση ΕΚΟΜΕ. Μέσα σε λίγους μήνες και ως τις εκλογές του 2019, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν έφτασαν στις 43 (από Ελλάδα και εξωτερικό), με τη συνολική επένδυση να είναι στα 39,2 εκατ. ευρώ. Οι δε νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο ξεπερνούσαν ως το καλοκαίρι του 2019 τις 12 χιλιάδες.

-Ιδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας στο διάστημα. Εκτόξευση δύο δορυφόρων με την Hellas Sat, χρήση και από το δημόσιο. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός είχε υπογράψει, επί ΣΥΡΙΖΑ (το 2019), συμφωνία με τη NASA για να συμμετάσχουν ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητές μας σε πρόγραμμα αποστολής ρομποτικών οχημάτων στη Σελήνη για διεξαγωγή πειραμάτων.

-Δίκτυα Νέας Γενιάς (ίντερνετ). Κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαιων ύψους 3 δις. Ολοκλήρωση του Rural Broadband για ίντερνετ παντού και, μέσω του Super Fast Broadband, επιδότηση σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας. Εκκίνηση του Ultra Fast Broadband για ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

-Στα ψηφιακά, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε παγωμένα τα κονδύλια για τα ψηφιακά έργα από την Ε.Ε (με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά), συγκρότησε Εθνική Ψηφιακή Πολιτική και προχώρησε μεταξύ αλλων:
-Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο Δημόσιο.
-Την Ευφυή Γεωργια
-Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
-Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΓΕΜΗ.
-Το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ και τις έξυπνες πόλεις.
-κ.ά.

-Επένδυση στη νεανική επιχειρηματικότητα και τος start up, με εργαλεία και δράσεις (πχ Digital Greece στη ΔΕΘ).

Μείνετε ενημερωμένοι

Δικτυωνόμαστε