Επένδυση στην πολιτική Διαστήματος

Επένδυση στην πολιτική Διαστήματος

Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα, η οποία δεν είχε διαστημική πολιτική αλλά και αντίστοιχη υπηρεσία, ενώ, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαμε «απεμπολήσει» τα δικαιώματά μας στο δορυφορικό φάσμα. Η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν αξιοποιούσαν εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά τους, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).

Ιδρύσαμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και το Συμβούλιο Διαστημικής Πολιτικής, διατηρήσαμε και ενισχύσαμε το δικαίωμα που έχουμε ως χώρα στο δορυφορικό φάσμα, το οποίο αξιοποιούσαμε στο παρελθόν από κοινού με την Κύπρο.

Τον Ιούνιο του 2017 εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Hellas Sat 3 και τον Φεβρουάριο του 2019 ο Hellas Sat 4. Ο έλεγχός τους γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στη Λευκωσία.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Hellas Sat για την ανανέωση-τροποποίηση Σύμβασης Ειδικής Άδειας Εκμετάλλευσης του αποκλειστικού δικαιώματος του ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της θέσης 390 επί της τροχιάς των γεωστατικών δορυφόρων του Hellas Sat. Μέσω της νέας Σύμβασης εξαπλασιάσαμε τα «ανταλλάγματα» υπέρ του Δημοσίου και αξιοποιήσαμε αντιπαροχές για την ανάπτυξη επίγειων δορυφορικών συστημάτων και εξοπλισμού προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κ.ά.

Συνδιαμορφώσαμε με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) το Ελληνικό Διαστημικό Πρόγραμμα, μέσω προγραμματικής συμφωνίας 140 εκατ. ευρώ. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος ήταν η συνεργασία για την κατασκευή δορυφόρων/μικροδορυφόρων, η παροχή δορυφορικών εικόνων και επικοινωνιών σε πολίτες, θεσμικούς και κυβερνητικούς χρήστες σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Στις κύριες εφαρμογές του Ελληνικού Εθνικού Διαστημικού Έργου εντάχθηκαν, επίσης, η ανίχνευση και παρακολούθηση ακριβείας καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, πετρελαιοκηλίδες, κ.ά.), η ελεγχόμενη γεωργία, η παρακολούθηση των υδάτινων πόρων, της παράνομης αλιείας και των παράνομων υποδομών, η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, η ασφάλεια της ναυτιλίας, κ.ά. Στην υλοποίησή του πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η εγχώρια ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.

Συνεργαστήκαμε με διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς (Γαλλίας, Αγγλίας, Ρουμανίας, Μεξικό, κ.ά.). Οι συνεργασίες αυτές περιελάμβαναν τον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό τομέα, κυρίως όμως τις εφαρμογές του διαστήματος προς όφελος των πολιτών.

 

Συνεργαστήκαμε με τη NASA, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής, για τη συμμετοχή της χώρας σε πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα σε μία διεθνή αποστολή, στην οποία έχουν κατατεθεί 14 προτάσεις από ελληνικούς ακαδημαϊκούς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες για περαιτέρω αξιολόγηση.

Μείνετε ενημερωμένοι

Δικτυωνόμαστε